.. PER A CREMAR...

dijous, 20 de març de 2008

LES FORMIGUES DEL MERCAT

En estos dies de falles en les que es parla tant de qui fa i qui no fa, i de que és lo que es fa i perquè, jo compare la falla amb un formiguer (per la gent que som) i a la comissió amb les formiguetes que la componen.

Podem trobar les formiguetes que no peguen ni “xapa” i que ho saben i admitixen, les que tampoc fan res però que parlen com si feren, les que ni fu ni fa perquè dona igual que estiguen que què no, i les que tampoc treballen però que almenys alegren el cotarro.

Després estàn les més importants, són les formigues obreres, que de vegades es veuen i de vegades no, però que SEMPRE, passe el que passe, “governe qui governe”, ESTÀN AHÍ.

Estes formiguetes poden dividir-se en diferents categories. Estàn les formiguetes obreres de tota la vida, les que veus, conèixes, aprecies i valores, les que durant molts anys han donat el seu temps d´oci, moltes hores de son i algun que altre tall a la mà, per a que les coses, a vegades més mal que be, pogueren dur-se endavant; estic parlant de gent com Pepito (la llum que sempre ens guia), Blasco (la nostra taula i cadira quan estem fatigats i sempre preocupant-se de la caseta i de que els decorats no es mullen), Quique Latorre (que guarda amb estima la nostra història), Fletes (sempre controlant que tot siga correcte i donant el toc de la conciència), Andrés el Lotero (que ens repartix la sort, per si de cas algun dia la fortuna ens somriguera, i que, incansable durant tot l´any soporta com si fos un heroi el pes dels cobraments), Campos (el muscle fort d´aquesta falla que mai es doblega), Barranca Pare (li deguem moltes fartaes i el carinyo amb el que sempre cuida als xiquets als passacarrers, siguen de qui siguen i els besos que sempre ens dona), …, per dir-ne uns quants.

Després están les formiguetes obreres ruidoses, que sabem que están ahí perquè sempre les sentim, perquè SEMPRE están; estàn per a tirar coets a la despertà, estàn per a dur banderí, estan per a controlar, estàn per a treballar, estàn per a pringar, estàn per penjar banderes, estàn per a retirar cotxes, estàn per a tirar la basura, estàn per tindre cura en la xaranga, estàn per tirar la traca quan ix la fallera,…, que algunes vegades callen i altres criden, (sempre amb una total estima a la falla i als fallers), però que MAI fallen.(Abe gràcies, com sempre, eres el cap més visible d´aquest tipo de formiguetes, però hi han més –Pere, Javi Barber,…,- i ells saben que són molt bons)

Després estàn les formiguetes mama, com són Inma i Maribel Fletes o Encarna Mafé, a les que es toca fer monyos de fallera en mig del casal deu minuts abans del passacarer, donar-li sopar a l´amiga de la filla perquè ésta és una trapatoles, parar les taules el dia del berenar i trencar-se els cuernos per a que a ningú li falte lloc,…, com Carmen Crespo, que deixa cotxera, casa, roba,…, que mai ens ha dit que no, que sempre té la solució, que si et distraus, en un tres i no res ha fet la feina ella soleta sense fer gens de ruido,…,com Mila que durant molts anys ha estat capaç de dur i “manejar” els divendres a les nostres dones i que aconsegueix encendre la flama del treball, …, per dir-te, de nou, unes quantes d´entre totes.

També tenim en aquesta falla formiguetes cibernètiques, que s´ocupen de que tots ens entere´m de les coses per mitjà de la web i que no sempre s´aprecia (Josep abans, Maria José i David ara) i formiguetes DJ´s (tots sabem qui és el nostre picú particular, jajaja, David Cardo i la nova adquisició de la falla –Abel-).

Hem tingut i tindre´m les formigues obreres gobernantes, que sòn aquelles, que sempre creguent que ho fan pel be de tots i amb la millor voluntad, ens han dut pel camí faller. Son els presidents, vice-presidents, tresorers, secretaris i vice-secretaris (Josep, David, Juanjo, Julio, Abelardo, Toni, Pancri, Tom i Tomtom, Juanlu, Fletes, Pepe Cardo, Vicent Berroll, Luis, …

I per últim estàn les formigues jovenetes, el futur més present de la falla, els futurs Pepito, Carmen Crespo, Fletes, Quique, Andrés, Blasco, Barranques, …, que en la mida en la que són capaços participen en allò que poden, ja siga donant la cara al play-back (Carla, Monica, Maria, Elena, …), aconseguint guanyar en lo del rally ficant-li un parell d´ovaris i molta il.lusió (Patri, Inma, Ricky, Tatay, …, la Campos de nou, serà de familia!!!!!!!!Jajajajaja!!!!!!!), deixant-se dur per desfaenaes i fent decorats (con Patri, Inma i Silvia) –sempre sense oblidar que abans d´elles ja va haver durant molt de temps un grup de gent que s´encarregava d´aquesta feina tant ingrata i en la que deixaren el llistó molt alt (Ricky, Laura, Amparo, Ángeles, Lucia, Clarisa, Marta, ...), ficant-li la pincellà del mestre o cubates quan veu agobio (Joseramón, Lidia, …)

Som una falla gran, però moltes vegades pense que no sòm una gran falla, i crec que el camí per a arrivar ahí, està en seguir les petjades d´aquells que caminaren abans i que formen junt a les persones que he anomenat en aquest escrit i aquelles que fan feina però no es nombren, però que estàn ahí, un jardí de roses fines (con diu l´himne) rodejat de cardos borriqueros. (que som les demés)

 

PD:Escrit rebut via mail.

10 comentarios:

marieta campos ha dit...

molt bon article!
pareix que la gent ja va animant-se a escriure i en este cas s'ha animat d valent! estic completament d'acord amb tot el que en ell es diu, aixi que, encara que no firme l'autor/a se molt bé qui ho ha escrit, aixi que ENHORABONA! i moltes gràcies per la part que hem toca!

deivit ha dit...

estic d´acord amb casi tot,sobretot en que no som una gran falla,falta molt per canviar.poc a poc amb bones idees es poden fer coses.recordeu que es gratis.fins l´any que be.

jcardet ha dit...

Quanta raó en tan gran article!!!
Se m'han ficat els pels de punta.
ENHORABONA , per ixe punt de vista i crítica sense fer mal a ningú.

abel -confeti- ha dit...

jo voldria tambe acompanyar la critica q tots estan tinguent de que te molta raó l'article xo tambe afegir q s'està veient mes color estos ultims anys i la participacio de la gent cada vegada es mes amplia i hi ha mes persones q s'involucren en diferents coses i cadascu va aportant el seu granet d'arena en aquesta xicoteta pero grandissima falla. es evident q es molt dur portar a terme una falla composta per mes de 700 persones pero es gratificant veure el resultat final i es de gran deleite saver q hi ha gent molt preocupada en q les coses vagen be. i personalment voldria afegir per a acabar, q estic orgullossisim de ser de la Falla del Mercat q en estos ultims anys tantes alegries m'esta donant i que mai he esperavat. i q sapiau q asì n'hi ha un fallero de tot cor q donarà cada vegada més per aquesta falla q s'està convertint en la seua segona familia (primera quan venen falles!!... jeje) i q espera q any rere any la Falla del Mercat continue el seu camí de convertir-se en una falla molt gran (independentment del numero de fallers) encara q per a mi ja ho es des del día en que entrí en ella.

gràcies a tots ;)

deivit ha dit...

algu sap sija tenim FM O PRESIDENTS per ahi.la veritat es que la reuinio el dia 7 es massa llunt.

MIEMBROS DEL COMITÉ ha dit...

Quanta raó en este comentari!! estic d'acord en deivit en q poc a poc i en bones idees s'aconseguirá ser una gran falla. només cal començar en deixar un xicotet pas entre els veterans de la falla a la joventut q aplega en ganes. jo stic disposat a treballar per la falla per a q d'asi molts anys, algu com vosaltres em reconega la meua feina com s'ha fet en aquest article a grans fallers/es del Mercat. Será q he fet be les coses i estaré molt orgullós com supose q ho estan ells!!

Un abrás a tots!! Sandro - confeti-

deivit ha dit...

estimat abel,esta molt be el teu patriotisme faller,pero aixo de que els ultims anys hia mes color i participacio,tindriem que miraro,o jo estic en altra falla.jo duc 29 anys de faller del mercat i no la cambie per ninguna.mira depen si sopes a la dreta del casal o l´esquerra.tu has cumplit i tenim la falla molta sort de tindret com a faller.gracies.

Anònim ha dit...

La veritat és que respecte a este comentari, hi ha moltes coses a dir: la primera i ja que parlem de formiguetes, és que en el seu dia una formigueta de la falla es va preocupar de comprar un domini i fer-lo funcionar per poder tindre un medi de comunicació en la red, al que no li estem donant ús.És, com podeu veure
un clar exemple d´una feina que fa una formiga i se li tira a terra. (per tant no tot és fer la feina, sinò també continuar-la).
Malgrat em pese, en açò també fa molt el president i fallera major que siga cada any i les ganes de fer feina que tinga la colla d´amics o "acoplats" que sempre apareixen i no sé com s´ho apanyen, però tots els anys estan ahí, independenment de qui siguen les falleres, també és ben cert que estos, de treballar poc, quasi més bé, es fan de notar i prou.
Realment a la meua opinió, com poden haber altres moltes, no som una gran falla, sinò una gran comissió, que és molt distint.
Una falla busca qualsevol excusa per poder reunir-se i fer múltiples activitats, sí, si ja sé que no tenim un casal, però ixa és l´eterna excusa en la que molts s´escuden per a no fer les coses.
Bé, en definitiva, açò no deixa de ser una opinió, amb la que per suposat, podeu estar d´acord o no.
Bona nit fallers!

deivit ha dit...

abel si necesites algo meu comuniques.

deivit ha dit...

FORMIGUETES,ABEL MARCO PRESIDENT,MIRA,COMPARA,A QUE NO TROBES RES MILLOR,POS VOTALO,RECORDA ABEL MARCO